• Grupa PINO
  • Prv.pl
  • Patrz.pl
  • Jpg.pl
  • Blogi.pl
  • Slajdzik.pl
  • Tujest.pl
  • Moblo.pl
  • Jak.pl
  • Logowanie
  • Rejestracja

Poszukiwacz wiedzy

Blog poświęcony szeroko rozumianej wiedzy, tej dla każdego...

Kategorie postów

  • Ciekawostki (26)
  • inne (5)
  • Porady (8)
  • Rozrywka (1)
  • Wiadomości (1)
  • Wiedza (55)

Strony

  • Strona główna
  • Księga gości

Linki

  • Radio
    • Musicovery
    • Somafm
  • Strefa wiedzy
    • Expertia.pl - strefa wiedzy

Kategoria

Wiedza, strona 6

< 1 2 ... 5 6 7 8 9 10 11 >

Ekodomy

 

   Japończycy inwestują w ekologiczne rozwiązania w budownictwie mieszkaniowym. W kraju kwitnącej wiśni powstało już kilka niemal samowystarczalnych i przyjaznych środowisku ekodomów. Za dwa lata mają być wznoszone już seryjnie.


    Jednym z takich domów jest Eco & Universal Design House stworzony przez koncern Panasonic w dzielnicy Ariake w Tokio. Pozornie budynek wygląda jak każdy inny japoński dom, ale tylko pozornie. Wyposażony jest w małą elektrownię, która wytwarza energię ze spalania etanu (bardziej ekologicznego niż węgiel). Przy okazji podgrzewana jest woda, którą można np. ogrzać budynek. Drugim źródłem energii są panele słoneczne zainstalowane na dachu.

Ekodom

    Japończycy postawili również na oszczędność: zmywarka i prysznice, które oszczędzają wodę i nowoczesne żarówki LED, które pobierają śladowe ilości prądu, a pod podłogą założono warstwę izolacyjną, zbudowaną z próżniowych poduszek, które utrzymują w domu stałą temperaturę. Efekt? O ok. 300 kg mniej dwutlenku węgla rocznie w atmosferze...Chyba warto?

 

Źródło: Dziennik.pl

 

29 maja 2008   Dodaj komentarz
Wiedza   energia   dom   ekologia  

Rozmaryn w walce z rakiem

 

  Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Kansas, badając wpływ ekstraktów z rozmarynu na zahamowanie powstawania amin heterocyklicznych w gotowanych pasztecikach wołowych, doszli do wniosku, że wchodzące w skład rozmarynu związki, rozkładają substancje rakotwórcze powstające podczas obróbki termicznej mięsa. Pod wpływem ziół stężenie amin spadło średnio o 30, a w niektórych przypadkach nawet o 100%.


    Na ilość powstałych amin wpływa zarówno czas, jak i temperatura przyrządzania mięsa, ale gdy przed położeniem na patelnie porcji posmarujemy ją ekstraktem z rozmarynu, powstanie o wiele mniej mutagennych amin, a potrawa nie zmieni znacząco smaku.


Więcej na KopalniaWiedzy.pl

28 maja 2008   Dodaj komentarz
Wiedza   rak   rozmaryn  

Porównywanie wieku psa z wiekiem człowieka...

 

    Średnio przyjmuje się, że jeden rok życia psa odpowiada sześciu latom życia człowieka. Nie jest to jednak generalna zasada, bowiem długość życia psa zależy od jego wielkości. Pieski małe żyją zwykle dłużej niż duże. Poza tym pierwszy rok życia czworonoga, ze względu na jego szybki rozwój w tym czasie jest traktowany jako 7 lat ludzkich. Szczegółowe porównanie wieku przedstawia tabela:


 

Wiek psa:                                                 Wiek człowieka:

 

6 miesięcy                                                 10 lat

8 miesięcy                                                 13 lat

10 miesięcy                                                14 lat

12 miesięcy                                                15 lat

14 miesięcy                                                16 lat

16 miesięcy                                                18 lat

18 miesięcy                                                20 lat

2 lata                                                         25 lat

4 lata                                                         32 lata

6 lat                                                           40 lat

8 lat                                                           48 lat

10 lat                                                         56 lat

12 lat                                                         64 lata

14 lat                                                         72 lata

16 lat                                                         80 lat

18 lat                                                         88 lat

20 lat                                                         92 lata

21 lat                                                        100 lat

22 lata                                                      106 lat

 

Źródło: Expertia.pl

28 maja 2008   Dodaj komentarz
Wiedza   wiek   pies   człowiek  

Czym ma być EIT?

 

    Wrocław walczy o to aby stać się siedzibą Rady Zarządzającej Europejskiego Instytutu Technologii. Warto przyjrzeć się jak wyglądał będzie ów instytut. Pierwotnie miał on być prestiżowym ośrodkiem akademickim, czymś na wzór amerykańskiego Massachusetts Institute of Technology (MIT), jednak wobec ograniczeń budżetowych Komisja Europejska zaproponowała aby działał on jako sieć współpracujących ze sobą tzw. Wspólnot Wiedzy i Innowacji.


    W ich skład mają wejść ośrodki akademickie, badawczo-rozwojowe oraz przedsiębiorstwa z całej Europy. Wspólnoty będą pracować nad poszczególnymi projektami badawczymi. Trwają konsultacje aby Polska włączyła się do WWI poświęconej energii i nowoczesnym technologiom informacyjnym.

   

    Do końca 2009 roku mają powstać dwie lub trzy WWI, w tym jedna odpowiadająca za energię i ochronę środowiska, druga za transport, a trzecia za medycynę. Docelowo ma ich być od sześciu do ośmiu. Budżet EIT szacuje się na 2,4 mld euro na pierwsze sześć lat, pieniądze mają pochodzić ze środków prywatnych i publicznych, w tym oczywiście z budżetu UE.


Źródło: Serwis Nauka w Polsce

 

Trudno jednak liczyć na to, że Polska ze swoimi słabo rozwiniętymi ośrodkami naukowymi  oraz z niskimi wydatkami na badania, stanie się szybko znaczącym partnerem dla WWI.

 

28 maja 2008   Dodaj komentarz
Wiedza   polska   wiedza   eit   ue   innowacja  

Kuchnia fusion

 

    Kuchnia fusion jest to umiejętność łączenia różnych etnicznie smaków, technik gotowania, przypraw, surowców i sposobów podawania. Nurt ten rozwija się już od wielu lat, ale obecnie w Polsce wydaje się być bardziej popularny. Szeroki dostęp do produktów z wielu regionów świata, wysyp etnicznych restauracji oraz dostęp do wielu ciekawych przepisów, chociażby za pośrednictwem internetu, sprzyja rozpowszechnianiu się kuchni fusion. Wielu z nas skłonnych jest eksperymentować i łączyć smaki, składniki pozornie do siebie nie pasujące w jednej interesującej, oryginalnej potrawie. Najczęściej inspirujemy się Kuchnią Dalekiego Wschodu i łączymy ją z rodzimą europejską.

   Nurt kuchni fusion otwiera przed nami niezliczone możliwości smaków, potraw, które cieszyć będą nie tylko nasze podniebienie, ale także nasze oko. Kuchnia fusion jest swego rodzaju sztuką. Mimo iż panuje tu duża swoboda i dowolność, należy jednak pamiętać o wyczuciu smaku...

 

Podzielcie się swoimi eksperymentami kulinarnymi...Wink

 

27 maja 2008   Dodaj komentarz
Wiedza   kulinaria   gotowanie   kuchnia fusion  
< 1 2 ... 5 6 7 8 9 10 11 >
Jan84 | Blogi