Kuchnia fusion
Kuchnia fusion jest to umiejętność łączenia różnych etnicznie smaków, technik gotowania, przypraw, surowców i sposobów podawania. Nurt ten rozwija się już od wielu lat, ale obecnie w Polsce wydaje się być bardziej popularny. Szeroki dostęp do produktów z wielu regionów świata, wysyp etnicznych restauracji oraz dostęp do wielu ciekawych przepisów, chociażby za pośrednictwem internetu, sprzyja rozpowszechnianiu się kuchni fusion. Wielu z nas skłonnych jest eksperymentować i łączyć smaki, składniki pozornie do siebie nie pasujące w jednej interesującej, oryginalnej potrawie. Najczęściej inspirujemy się Kuchnią Dalekiego Wschodu i łączymy ją z rodzimą europejską.
Nurt kuchni fusion otwiera przed nami niezliczone możliwości smaków, potraw, które cieszyć będą nie tylko nasze podniebienie, ale także nasze oko. Kuchnia fusion jest swego rodzaju sztuką. Mimo iż panuje tu duża swoboda i dowolność, należy jednak pamiętać o wyczuciu smaku...
Podzielcie się swoimi eksperymentami kulinarnymi...
Dodaj komentarz