• Grupa PINO
  • Prv.pl
  • Patrz.pl
  • Jpg.pl
  • Blogi.pl
  • Slajdzik.pl
  • Tujest.pl
  • Moblo.pl
  • Jak.pl
  • Logowanie
  • Rejestracja

Poszukiwacz wiedzy

Blog poświęcony szeroko rozumianej wiedzy, tej dla każdego...

Kategorie postów

  • Ciekawostki (26)
  • inne (5)
  • Porady (8)
  • Rozrywka (1)
  • Wiadomości (1)
  • Wiedza (55)

Strony

  • Strona główna
  • Księga gości

Linki

  • Radio
    • Musicovery
    • Somafm
  • Strefa wiedzy
    • Expertia.pl - strefa wiedzy

Rozmaryn w walce z rakiem

 

  Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Kansas, badając wpływ ekstraktów z rozmarynu na zahamowanie powstawania amin heterocyklicznych w gotowanych pasztecikach wołowych, doszli do wniosku, że wchodzące w skład rozmarynu związki, rozkładają substancje rakotwórcze powstające podczas obróbki termicznej mięsa. Pod wpływem ziół stężenie amin spadło średnio o 30, a w niektórych przypadkach nawet o 100%.


    Na ilość powstałych amin wpływa zarówno czas, jak i temperatura przyrządzania mięsa, ale gdy przed położeniem na patelnie porcji posmarujemy ją ekstraktem z rozmarynu, powstanie o wiele mniej mutagennych amin, a potrawa nie zmieni znacząco smaku.


Więcej na KopalniaWiedzy.pl

28 maja 2008   Dodaj komentarz
Wiedza   rak   rozmaryn  
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz

Jan84 | Blogi