• Grupa PINO
  • Prv.pl
  • Patrz.pl
  • Jpg.pl
  • Blogi.pl
  • Slajdzik.pl
  • Tujest.pl
  • Moblo.pl
  • Jak.pl
  • Logowanie
  • Rejestracja

Poszukiwacz wiedzy

Blog poświęcony szeroko rozumianej wiedzy, tej dla każdego...

Kategorie postów

  • Ciekawostki (26)
  • inne (5)
  • Porady (8)
  • Rozrywka (1)
  • Wiadomości (1)
  • Wiedza (55)

Strony

  • Strona główna
  • Księga gości

Linki

  • Radio
    • Musicovery
    • Somafm
  • Strefa wiedzy
    • Expertia.pl - strefa wiedzy

Kategoria

Porady, strona 1

< 1 2 >

Kilka przydatnych informacji na temat wina...

 

 

Wino to sfermentowany sok z winogron. Jest to najprostsza, a zarazem najdokładniejsza definicja wina, wykluczająca trunki powstałe z innych rodzajów owoców.

 

Temperatura podawania i przechowywania wina

 

    Białe wino powinno się podawane w temperaturze od 8 do 12 ºC. Pijąc je w restauracji i zamawiając w butelce, powinniśmy otrzymać dodatkowo małe wiaderko – cooler, który zapewnia odpowiednią temperaturę.

    Wino czerwone najlepiej podawać w temperaturze pokojowej, czyli ok. 18 ºC. Bardziej schłodzone (do ok. 5 ºC) pijemy wina musujące, szampany.

    Przechowując wina w domu powinniśmy pamiętać, że nie należy narażać trunku na wysokie wahania temperatury, ma to niestety negatywny wpływ na jakość, smak wina. Należy wybrać miejsce o stałej temperaturze i stałej wilgotności, utrzymującej się przez cały rok. Stąd też odpowiednim miejscem dla leżakującego wina jest piwnica. Najlepiej jeśli panuje tam temperatura ok. 15 ºC.

 

Potrawy i wina

 

    Dobranie wina do potraw jest sztuką. Trunek powinien podkreślać smak potrawy i odwrotnie, danie powinno nadawać winu wyrazistości. Obecnie nie zwraca się jednak na to większej uwagi. Modne jest mieszanie i eksperymentowanie.

    Tradycyjnie jednak przyjęło się że wino białe podajemy do białych mięs, drobiu i ryb. Wino czerwone smakuje natomiast lepiej przy wołowinie i dziczyźnie.

 

Najpopularniejsze szczepy win

 

    Wśród win czerwonych to: Cabernet Sauvignon, Merlot oraz Shiraz, a wśród białych: Chardonnay, Riesling i Sauvignon Blanc.

 

przydatne strony:

http://www.klubwina.pl/

http://www.wineguru.pl/

15 maja 2008   Dodaj komentarz
Porady   wino   potrawy   szczep   temperatura   przechowywanie  

Jak radzić sobie ze stresem

Stres

 

    Stres może wpływać dwojako na nasze życie. Konstruktywnie poprzez mobilizację nas do większego wysiłku, większej efektywności oraz destruktywnie, paraliżując nas. Każdy z nas ma własne mniej lub bardziej skuteczne sposoby walki ze stresem. Najważniejszy wydaje się jednak styl życia jaki prowadzimy. Ma to duży wpływ na to jak reagujemy na stresujące sytuację. Jak się czujemy.

 

    Przede wszystkim należy dbać o siebie, zdrowo się odżywiać, dbać o to żeby mieć czas na odpoczynek i relaks. Zarywanie nocy na imprezowanie, jako formę relaksu nie jest wskazane. Zasadniczo każdy z nas powinien znaleźć sobie coś co go odpręża. Może to być malowanie, jazda na rowerze, spacery, czytanie książek czy spotkania ze znajomymi, którzy niejednokrotnie będą nas wspierali.

 

    Niestety mimo prowadzenia zdrowego, aktywnego stylu życia nie unikniemy zupełnie stresu, chociażby stresu w pracy. Zwłaszcza gdy mamy stresującą profesję. Wówczas pomóc może nasza wiedza, asertywność i pozytywne nastawienie...

09 maja 2008   Komentarze (1)
Porady   stres   efektywność   asertywność  

Kultura i czas spożywania posiłków w Polsce...

    Kultura spożywania posiłków w Polsce różni się znacznie od tego jak i w jakim czasie jedzą mieszkańcy państw zachodnioeuropejskich.

 

    W Polsce ludzie zwykli zjadać swoje posiłki w pośpiechu i niedbale. Nawet jeśli wybierają się do restauracji spędzają tam niezbyt dużo czasu, średnio do godziny. Zamawiają zwykle jedno, dwa dania, jedzą, płacą rachunek i wychodzą pośpiesznie. Stąd biorą się później problemy żołądkowe i zgaga. Trudno zaobserwować aby Polacy delektowali się potrawami, degustowali je, spędzali czas przy posiłku na konwersacjach. Być może jednym z powodów jest brak czasu, pośpiech w jakim żyją. Niemniej jest to chyba powód nie jedyny. Być może chodzi też o względy finansowe. Spędzenie czasu na degustacji różnych potraw w dobrej restauracji kosztuje. Zasadniczo brakuje jednak kultury jedzenia, która kształtuje się latami.

 

    W Anglii, Francji, czy Włoszech ludzie przyzwyczajeni są do spędzanie przy posiłkach całych godzin, celebrując spożywanie potraw, rozmawiają. Mają na to czas i sprawia im to przyjemność. Posiłek składa się z reguły z kilku potraw. Aperitif, wino na początku. Następnie zakąska, zupa, drugie danie. Na końcu jakiś deser. W Polsce takie obrazki są mało spotykane. A szkoda.

 

09 maja 2008   Komentarze (1)
Porady   czas   polska   kultura   spozywanie   posiłek  
< 1 2 >
Jan84 | Blogi