• Grupa PINO
  • Prv.pl
  • Patrz.pl
  • Jpg.pl
  • Blogi.pl
  • Slajdzik.pl
  • Tujest.pl
  • Moblo.pl
  • Jak.pl
  • Logowanie
  • Rejestracja

Poszukiwacz wiedzy

Blog poświęcony szeroko rozumianej wiedzy, tej dla każdego...

Kategorie postów

  • Ciekawostki (26)
  • inne (5)
  • Porady (8)
  • Rozrywka (1)
  • Wiadomości (1)
  • Wiedza (55)

Strony

  • Strona główna
  • Księga gości

Linki

  • Radio
    • Musicovery
    • Somafm
  • Strefa wiedzy
    • Expertia.pl - strefa wiedzy

Kilka przydatnych informacji na temat wina...

 

 

Wino to sfermentowany sok z winogron. Jest to najprostsza, a zarazem najdokładniejsza definicja wina, wykluczająca trunki powstałe z innych rodzajów owoców.

 

Temperatura podawania i przechowywania wina

 

    Białe wino powinno się podawane w temperaturze od 8 do 12 ºC. Pijąc je w restauracji i zamawiając w butelce, powinniśmy otrzymać dodatkowo małe wiaderko – cooler, który zapewnia odpowiednią temperaturę.

    Wino czerwone najlepiej podawać w temperaturze pokojowej, czyli ok. 18 ºC. Bardziej schłodzone (do ok. 5 ºC) pijemy wina musujące, szampany.

    Przechowując wina w domu powinniśmy pamiętać, że nie należy narażać trunku na wysokie wahania temperatury, ma to niestety negatywny wpływ na jakość, smak wina. Należy wybrać miejsce o stałej temperaturze i stałej wilgotności, utrzymującej się przez cały rok. Stąd też odpowiednim miejscem dla leżakującego wina jest piwnica. Najlepiej jeśli panuje tam temperatura ok. 15 ºC.

 

Potrawy i wina

 

    Dobranie wina do potraw jest sztuką. Trunek powinien podkreślać smak potrawy i odwrotnie, danie powinno nadawać winu wyrazistości. Obecnie nie zwraca się jednak na to większej uwagi. Modne jest mieszanie i eksperymentowanie.

    Tradycyjnie jednak przyjęło się że wino białe podajemy do białych mięs, drobiu i ryb. Wino czerwone smakuje natomiast lepiej przy wołowinie i dziczyźnie.

 

Najpopularniejsze szczepy win

 

    Wśród win czerwonych to: Cabernet Sauvignon, Merlot oraz Shiraz, a wśród białych: Chardonnay, Riesling i Sauvignon Blanc.

 

przydatne strony:

http://www.klubwina.pl/

http://www.wineguru.pl/

15 maja 2008   Dodaj komentarz
Porady   wino   potrawy   szczep   temperatura   przechowywanie  
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz

Jan84 | Blogi