Kilka przydatnych informacji na temat wina...
Wino to sfermentowany sok z winogron. Jest to najprostsza, a zarazem najdokładniejsza definicja wina, wykluczająca trunki powstałe z innych rodzajów owoców.
Temperatura podawania i przechowywania wina
Białe wino powinno się podawane w temperaturze od 8 do 12 ºC. Pijąc je w restauracji i zamawiając w butelce, powinniśmy otrzymać dodatkowo małe wiaderko – cooler, który zapewnia odpowiednią temperaturę.
Wino czerwone najlepiej podawać w temperaturze pokojowej, czyli ok. 18 ºC. Bardziej schłodzone (do ok. 5 ºC) pijemy wina musujące, szampany.
Przechowując wina w domu powinniśmy pamiętać, że nie należy narażać trunku na wysokie wahania temperatury, ma to niestety negatywny wpływ na jakość, smak wina. Należy wybrać miejsce o stałej temperaturze i stałej wilgotności, utrzymującej się przez cały rok. Stąd też odpowiednim miejscem dla leżakującego wina jest piwnica. Najlepiej jeśli panuje tam temperatura ok. 15 ºC.
Dobranie wina do potraw jest sztuką. Trunek powinien podkreślać smak potrawy i odwrotnie, danie powinno nadawać winu wyrazistości. Obecnie nie zwraca się jednak na to większej uwagi. Modne jest mieszanie i eksperymentowanie.
Tradycyjnie jednak przyjęło się że wino białe podajemy do białych mięs, drobiu i ryb. Wino czerwone smakuje natomiast lepiej przy wołowinie i dziczyźnie.
Wśród win czerwonych to: Cabernet Sauvignon, Merlot oraz Shiraz, a wśród białych: Chardonnay, Riesling i Sauvignon Blanc.
przydatne strony:
Dodaj komentarz