Kultura i czas spożywania posiłków w Polsce...
W Polsce ludzie zwykli zjadać swoje posiłki w pośpiechu i niedbale. Nawet jeśli wybierają się do restauracji spędzają tam niezbyt dużo czasu, średnio do godziny. Zamawiają zwykle jedno, dwa dania, jedzą, płacą rachunek i wychodzą pośpiesznie. Stąd biorą się później problemy żołądkowe i zgaga. Trudno zaobserwować aby Polacy delektowali się potrawami, degustowali je, spędzali czas przy posiłku na konwersacjach. Być może jednym z powodów jest brak czasu, pośpiech w jakim żyją. Niemniej jest to chyba powód nie jedyny. Być może chodzi też o względy finansowe. Spędzenie czasu na degustacji różnych potraw w dobrej restauracji kosztuje. Zasadniczo brakuje jednak kultury jedzenia, która kształtuje się latami.
W Anglii, Francji, czy Włoszech ludzie przyzwyczajeni są do spędzanie przy posiłkach całych godzin, celebrując spożywanie potraw, rozmawiają. Mają na to czas i sprawia im to przyjemność. Posiłek składa się z reguły z kilku potraw. Aperitif, wino na początku. Następnie zakąska, zupa, drugie danie. Na końcu jakiś deser. W Polsce takie obrazki są mało spotykane. A szkoda.
Dodaj komentarz