Obrona
Weekend pod znakiem przygotowań do obrony pracy magisterskiej...
Ufff chcę miec to już za sobą;)
Blog poświęcony szeroko rozumianej wiedzy, tej dla każdego...
Weekend pod znakiem przygotowań do obrony pracy magisterskiej...
Ufff chcę miec to już za sobą;)
Stres
Stres może wpływać dwojako na nasze życie. Konstruktywnie poprzez mobilizację nas do większego wysiłku, większej efektywności oraz destruktywnie, paraliżując nas. Każdy z nas ma własne mniej lub bardziej skuteczne sposoby walki ze stresem. Najważniejszy wydaje się jednak styl życia jaki prowadzimy. Ma to duży wpływ na to jak reagujemy na stresujące sytuację. Jak się czujemy.
Przede wszystkim należy dbać o siebie, zdrowo się odżywiać, dbać o to żeby mieć czas na odpoczynek i relaks. Zarywanie nocy na imprezowanie, jako formę relaksu nie jest wskazane. Zasadniczo każdy z nas powinien znaleźć sobie coś co go odpręża. Może to być malowanie, jazda na rowerze, spacery, czytanie książek czy spotkania ze znajomymi, którzy niejednokrotnie będą nas wspierali.
Niestety mimo prowadzenia zdrowego, aktywnego stylu życia nie unikniemy zupełnie stresu, chociażby stresu w pracy. Zwłaszcza gdy mamy stresującą profesję. Wówczas pomóc może nasza wiedza, asertywność i pozytywne nastawienie...
W Polsce ludzie zwykli zjadać swoje posiłki w pośpiechu i niedbale. Nawet jeśli wybierają się do restauracji spędzają tam niezbyt dużo czasu, średnio do godziny. Zamawiają zwykle jedno, dwa dania, jedzą, płacą rachunek i wychodzą pośpiesznie. Stąd biorą się później problemy żołądkowe i zgaga. Trudno zaobserwować aby Polacy delektowali się potrawami, degustowali je, spędzali czas przy posiłku na konwersacjach. Być może jednym z powodów jest brak czasu, pośpiech w jakim żyją. Niemniej jest to chyba powód nie jedyny. Być może chodzi też o względy finansowe. Spędzenie czasu na degustacji różnych potraw w dobrej restauracji kosztuje. Zasadniczo brakuje jednak kultury jedzenia, która kształtuje się latami.
W Anglii, Francji, czy Włoszech ludzie przyzwyczajeni są do spędzanie przy posiłkach całych godzin, celebrując spożywanie potraw, rozmawiają. Mają na to czas i sprawia im to przyjemność. Posiłek składa się z reguły z kilku potraw. Aperitif, wino na początku. Następnie zakąska, zupa, drugie danie. Na końcu jakiś deser. W Polsce takie obrazki są mało spotykane. A szkoda.
W tym roku pojawił się nowy portal społecznościowy poświęcony szeroko rozumianej wiedzy - Expertia.pl.
Znaleźć można na nim wiadomości, artykuły, porady i pokazy video z kilku dziedzin, branż, takich jak: medycyna, stomatologia, ratownictwo, moda i styl, kulinaria, weterynaria, praca i kariera oraz nasze wyprawy. Na łamach portalu swoich porad udzielają eksperci i specjaliści tacy jak lekarze, stomatolodzy, politycy, właściciele restauracji, znawcy win, kucharze, projektanci, weterynarze i wielu innych. Wśród ekspertów portalu są takie autorytety jak prof. Zbigniew Religa.
Ciekawostką jest prezentowanie porad w formie materiałów video (Expertia TV). Fachową wiedzę w portalu znaleźć może specjalista, a każdy inny internauta uzyska odpowiedz na nurtujące go pytanie (możliwość zadania pytania ekspertowi). Ponadto co miesiąc pojawia się specjalny temat poświęcony jednemu zagadnieniu.
Warto śledzić rozwój tego portalu.
Witam wszystkich blogowiczów