Dlaczego Japończycy żyją długo?
Tradycyjna kuchnia japońska jest jednym z czynników warunkujących długie życie Japończyków . Posiłek nie jest tylko zaspokojeniem głodu. Jest to pewnego rodzaju tradycja, rytuał. Zawsze dba się o to żeby posiłki były wartościowe.
Dieta Japończyka jest zdrowa ponieważ składa się z wartościowych produktów. Bazuje na ryżu, soi, owocach morza, rybach, glonach, wodorostach oraz zielonej herbacie. Ryż niełuskany jest źródłem błonnika, witamin oraz składników mineralnych. Soja posiada białko roślinne oraz fitohormony zapobiegające, zwłaszcza w późniejszym wieku osteoporozie wśród kobiet. Owoce morza i ryby zawierają jod oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, pozytywnie wpływające na organizm. Zielona herbata zawiera oksydanty, opóźniające procesy starzenia. Natomiast glony i wodorosty pełnią funkcję wzbogacającą dietę w jod oraz w błonnik.
Przygotowanie potraw również odgrywa niemałe znaczenie dla zdrowia Japończyków. Smażenie na głębokim tłuszczu w którym okresie czasu, sprawia, że potrawy zachowują wartości odżywcze, nie nasiąkają tłuszczem, a dzięki temu są nisko kaloryczne i lekko strawne.
Wadą kuchni japońskiej jest spożywanie dużej ilości ryby i owoców morza, co może skutkować zatruciem metalami ciężkimi. Te dostają się do wody w wyniku zanieczyszczenia środowiska. Poza tym opieranie się tylko na łuskanym - czyszczonym ryżu, może spowodować, że dieta będzie uboga w błonnik.
Dieta nie jest jednak jedynym czynnikiem warunkującym długie życie. Do tego dodać by należało m.in. aktywny styl życia, dużo ruchu oraz harmonię z naturą.
Dodaj komentarz